Antigypsyism

Ученик (11) во основното училиште во Пуковац – Ниш, донел нож во училишната торба со намера да повреди ромски деца.

Во вторник, на 5 септември, на социјалната мрежа ФБ објавија објава од родителите на Данијел Милановиќ од Пуковац, во која пишува дека единаесетгодишен ученик од ова место носел нож во училишната торба со намера да ги повреди децата Роми кои со него одат на училиште, меѓу кои и неговиот син.

„Денеска во училиштето во Пуковац малолетно дете од Дољевац И.Ш донел нож во торба, со намера да ги повреди децата Роми кои одат со него на училиште. Причината за тоа е омразата кон децата Роми без разлика на возраст и пол.За жал, има бројни пријави, тужби и поплаки од девојки, момчиња, наставници, директори, па дури и педагози против тоа момче кое има само 10-11 години, ништо за тоа, да му ја пружиме потребната помош на тоа малечко што посетува 5-то одделение, за да може детето што побрзо да се опорави од тоа пореметување во главата. Се надевам дека денешниот обид да се повредат деца, меѓу кои беше и мојот син, е последното предупредување до сите надлежни институции сериозно да сфатат дека имаат сериозен проблем со ова дете, кое за неколку години ќе порасне во Коста и ќе направи нешто што никогаш не може да се врати“, пишува Милановиќ во објавената објава.

„Дали И.Ш. ќе стане еден од идните насилници, или член на некоја банда, секта,... не знаеме, но знаеме дека е време на ова дете да му пружиме стручна помош за утре да не биде доцна“, пишува. медиумскиот портал RomaWorld.

Новинарот на овој портал разговарал со господинот Даниел, а според него сето тоа се случило на 5 септември 2023 година во основното училиште „Вук Караџиќ“ во Пуковац, за жал реакцијата на училиштето изостанала, барем била можно е да се разговара со детето, како и во секое одделение да се разговара со децата за насилството врз врсниците, дискриминацијата, предрасудите... Според овој медиум, наскоро ќе објават интервју со г-дин Данијела Милановиќ од Дољевац.

RomaWorld апелираше до вработените во ОУ „ВУК Караџиќ“, социјалната служба и МУП што поскоро да одговорат на овој настан и да го решат проблемот на вистински начин.

Link: https://rominfomedia.rs/2023/09/08/ucenik11u-osnovnoj-skoli-u-pukovcu-poneo-noz-u-skolskoj-torbi-u-nameri-da-povredi-romsku-decu/?fbclid=IwAR219h0L1e-Lf87nyjjeT2q1fm0erKVFuhehFoSHTWCt5hd2BiZgkNA1JE8

Ромите протестираат во Грачаница поради бруталноста на припадниците на косовската полиција кон нивните сонародници, бараат казнување на полицајците

Неколку стотици Роми протестираа пред полициската станица во Грачаница, поради, како што велат, бруталноста на припадниците на косовската полициска служба при апсењето на нивниот сонародник Бурхан Ибрахимовиќ, јавува порталот РТС. .

Ромите на протестот побараа од Полицискиот инспекторат правична истрага и казнување на група полицајци кои, како што тврдат, употребиле прекумерна сила и брутално го претепале Ибрахимовиќ, кој во меѓувреме добил неколку повици од Полицискиот инспекторат на распит.

Толпата носеше транспаренти на кои пишуваше „Стоп за бруталноста“, „Правда сега“, „Ние не сме твојата вреќа за тупаница“, „Стоп за насилството“.

Африм Салихи, роднина на претепаниот Ром, тврди дека Ибрахимовиќ бил донесен во полициска станица да даде изјава за расправија со жител на Грачаница. Тој додава дека, бидејќи бил казнет, ​​Ибрахимовиќ се заканил дека ќе поднесе тужба и ќе ангажира адвокат. После тоа, како што тврди Салихи, бил претепан од неколку полицајци во полициската станица.

Ибрахимовиќ од Грачаница израснал во Германија, а сега повторно живее во родното место. „Ви благодарам на сите што дојдовте. Живееме во демократија, но има многу луѓе кои ги имаа истите проблеми и не им беше дозволено да зборуваат. На почетокот се плашев и не смеев да го споделам овој случај со други, но решив да го пријавам овој случај„, изјави Ибрахимовиќ на насобраните пред полициската станица.

Дритан Бериша, еден од организаторите на протестот, рече дека ова е митинг не само против бруталноста на полицијата што се случи на 19 август во полициската станица во Грачаница, туку и отпор кон другите бруталности што припадниците на ромската заедница ги  минуваат низ други места во Косово и Метохија.

Протестот пред полициската станица во Грачаница го контролираа полициски службеници во униформи и цивилна облека, но новинарите за секој случај беа упатени во полициската управа во Приштина.

На крајот од протестот, насобраните оставија транспаренти на скалите од влезот во полициската станица и мирно се разотидоа.

Link - video: https://www.rts.rs/vesti/politika/5263470/protest-roma-u-gracanici-zbog-torture-policije-prema-njihovom-sunarodniku.html

Писмо - Реакција од Мрежата за Системски и трајни решенија за интеграција на Ромската заедница во Р.С.Македонија до Владата на Р. Северна Македонија, Европската Комисија, Организации на Граѓанското Општество и Граѓани на РСМ

Ова писмо го пишуваме со длабока загриженост во врска со неодамнешната консултативна средба организирана од вицепремиерот на Македонија во врска со отворањето на Поглавјето 23 како дел од пристапните преговори со ЕУ. Иако го препознаваме значењето на ваквите консултации на патот кон членството во ЕУ, сметаме дека е од суштинско значење да ги изразиме нашите стравувања за сегашниот пристап.

Процесот на консултации е основен аспект за обезбедување дека преговорите за пристапување во ЕУ вистински ги одразуваат интересите и аспирациите на граѓаните и граѓанското општество на Северна Македонија. Сепак, неодамнешната организација и извршување на состанокот покренаа сериозни сомнежи за посветеноста на владата за поттикнување на вистински дијалог и постигнување значајни резултати.

Поканувањето на граѓанските организации само со најава за еден ден е пристап кој ја поткопува вредноста на нивните придонеси. Вистинската соработка и информираните мислења бараат време за темелно истражување, внатрешни дискусии и развој на добро разгледани препораки. Оваа брзање го намалува кредибилитетот и искреноста на целиот консултативен процес.

Понатаму, нејасноста на агендата на состанокот само го влошува прашањето. На граѓанските организации им треба јасно упатство за тоа кои аспекти од Поглавјето 23 се разгледуваат и конкретните точки на загриженост. Без таква јасност, дадените предлог препораки можеби нема да се соодветно релевантни, што би ја поразило целта за ангажирање на ГО на прво место.

Иако го разбираме тврдењето на владата за приоритизирање на инпутите усогласени со ЕУ и владините приоритети, важно е да се забележи дека процесот на пристапување во ЕУ не се однесува само на владините одлуки. Тоа е сеопфатно патување кое бара активно вклучување на сите засегнати страни. Принципот на целосно и ефективно учество на граѓаните и граѓанските организации не е обична формалност – тоа е камен-темелник на градење силно демократско општество кое се усогласува со европските вредности.

Нереалниот рок од помалку од 10 дена за ГО да ги подготват своите препораки е неразумен и контрапродуктивен. Оваа временска рамка сериозно го ограничува квалитетот на препораките што може да се дадат и го поткопува кредибилитетот на процесот на консултации.

Згора на тоа, одлуката за задржување информации од граѓаните под премисата на „чувствителност“ ризикува да ги отуѓи токму луѓето чија иднина се обликува со овие преговори. Транспарентното и одговорно владеење е основата на успешното пристапување во ЕУ. Непочитувањето на важноста на јавната свест и разбирање само ја поткопува довербата што граѓаните треба да ја имаат во нивната влада.

Ги повикуваме и Европската комисија и македонската влада да го преиспитаат пристапот преземен во овие консултации. Процесот на пристапување во ЕУ не е само низа бирократски чекори, туку трансформативно патување кое ги вклучува срцата и умовите на сите граѓани. Тоа бара отворено, инклузивно и партиципативно одлучување.

Во духот на поттикнување на просперитетна и хармонична иднина за Северна Македонија, ја повикуваме владата да обезбеди соодветно време за граѓанските организации да ги подготват своите придонеси, да ја разјаснат агендата на состанокот и да се погрижат гласовите на народот не само да се слушнат, туку и вистински да се земат предвид. Овој момент нека биде доказ за непоколебливата посветеност на демократските принципи, кои лежат во срцето на европскиот проект.

 

Преров, Чешка: Јулискиот инцидент меѓу ромски и украински деца беше вербален и без оружје, полицијата го префрли на прекршочната комисија

Службениците го префрлиле случајот на бирократите во Градското собрание за да се постапи како прекршок. Инцидентот во тоа време предизвика тензии во градот и неколку десетици локални жители Роми се собраа пред полициската станица за да побараат да се истражи случајот.

Полицијата, исто така, мораше да се справи со ширењето на дезинформации од локален жител на социјалните мрежи. Конфликтот помеѓу две мали групи деца на локалниот плоштад во Преров се случи на 10 јули.

Истрагата за инцидентот сега полицијата ја затвори како прекршок против граѓанскиот соживот. „За ова прашање беше извршена истрага и операции, врз основа на што овој случај го категоризиравме како прекршок против граѓанскиот соживот. Констатирано е дека две помали групи малолетници меѓусебно вербално се нападнале. Не е потврдено дека некое од децата некому му се заканувало со нож или друг вид на оружје. Сите околности на случајот беа евидентирани и материјалот беше испратен вчера до соодветната административна единица во Градското собрание на Преров, која ќе се занимава со тоа според своите надлежности“, објави Зајицова на веб-страницата на полицијата денес.

Link: https://romea.cz/en/czech-republic/prerov-czech-republic-july-incident-between-romani-and-ukrainian-children-was-verbal-and-involved-no-weapons-police-have-transferred-it-to-the-misdemeanor-commissio

FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 80 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот