Неофицијално, се отвара можност за уште еден пратеник Ром, директори Роми, зам.министер Ром и неколку државни секретари Роми

Понеделник, 17 Јуни 2024
Неофицијално, се отвара можност за уште еден пратеник Ром, директори Роми, зам.министер Ром и неколку државни секретари Роми

Според неофицијални извори се дознава дека по утврдување на министерските и заменик министерските позиции, во договори за вториот и третиот ешалон се отвараат неколку моќности на важни функции за преставници од Ромската заедница, кои беа коалициони партенри на ВМРО ДПМНЕ. Се отвара можност по шрераспоред и поместување на дел од пратениците кои ќе бидат дел од владата (министери, зам.министери или директори) се отвара место за уште еден пратеник Ром во Парламентот. Паралелно исто така сњсе зборува и за неколку директорски места во јавни институции од кои ромската заедница би имала бенефит, како и едно заменилчко место министер и неколку државни скретари при неколку министерства. Се на се, овие информации не се потврдени и се неофицијални, но сепак ветувачки од страна на ВМРО ДПМНЕ. Сите овие непотврдени информации че бидат појасни најдоцна за околу десетина дена. Линкот е превземен од Рома Прес https://www.facebook.com/profile.php?id=100026013663031

Комплетиран предлог составот на новата влада. Шабан Салиу од ДСР предложен за Министер без ресор, гласањето најавено за 22 и 23 јуни

Понеделник, 17 Јуни 2024
Комплетиран предлог составот на новата влада. Шабан Салиу од ДСР предложен за Министер без ресор, гласањето најавено за 22 и 23 јуни

Предлог составот на новата влада е комплетиран и заедно со програмата треба да биде доставен во Собранието, додека гласањето се очекува да се случи претстојниот викенд. Од „Твоја Македонија“ во владата ќе има 15 членови, од кои три на вицепремиерски места, кадри од коалицијата „Вреди“ ќе раководат со пет министерства и ќе имаат едно вицепремиерско место, а два министерски ресора ќе предводи партијата ЗНАМ – За наша Македонија. Вицепремиерски места ќе имаат и коалициските партнери Социјалистичката партија и Демократската партија на Србите. Шабан Салиу ќе биде министер без ресор задолжен за интеграција и имплементација на декадата на Ромите. Мицкоски рече дека при изборот на кадровскиот потенцијал и решенија за состав на новата влада се водел од принципите за чесност и посветеност, како што нагласи – да бидат луѓе кои ќе дадат голема енергија во процесите и целосно ќе се вложат за реализација на амбициозните зацртани цели. Очекувам успешна реализација односно...

Луник IX во Словачка никогаш не бил „експеримент во социјализмот“, туку гето засновано на раса од самиот почеток

Понеделник, 17 Јуни 2024
Луник IX во Словачка никогаш не бил „експеримент во социјализмот“, туку гето засновано на раса од самиот почеток

„Во историската свест на оние кои живеат во Кошиче, урбаната легенда е силно вкоренета дека Луник IX е изграден како модел на станбена населба во пријатна средина во близина на шума. Легендата, исто така, тврди дека „експеримент во социјализмот“ бил преземен на дека не-ромските семејства биле наменети да живеат заедно таму исходот беше дека жителите Роми го уништија станбениот имот“, авторот Ондреј Фицери ја опишува „класичната приказна“ за создавањето на станбениот имот во воведот на неговата книга со наслов Luník IX: Zrod romského ghetta [Luník IX: Раѓање на ромско гето ]. Оваа интерпретација на подемот на најозлогласениот станбен имот во Словачка најчесто може да се најде во различни онлајн и печатени извори каде што обично се прикажува како факт. Во својата книга, Фицери внимателно го соочува тој наратив со достапните факти од архивските материјали. Врз основа на тие докази, Фикери уште еднаш ја раскажува приказната за Луник IX, објаснувајќи го...

Šutka NEWS

Неофицијално, се отвара можност за уште еден прате...

Неофицијално, се отвара можност за уште еден пратеник Ром, директори Роми, зам.министер Ром и неколку државни секретари Роми

Според неофицијални извори се дознава дека по утврдување на министерските и заменик министерските позиции, во договори за вториот и третиот ешалон се...

Комплетиран предлог составот на новата влада. Шаба...

Комплетиран предлог составот на новата влада. Шабан Салиу од ДСР предложен за Министер без ресор, гласањето најавено за 22 и 23 јуни

Предлог составот на новата влада е комплетиран и заедно со програмата треба да биде доставен во Собранието, додека гласањето се очекува да се случи пр...

Резервација на термин и тек на постапката за барањ...

Резервација на термин и тек на постапката за барање виза согласно Правилото за Западен Балкан

Резервација на термин Info Од 1 јуни 2024 г., значително може да ја забрзате постапката за виза со тоа што ќе си обезбедите однапред првична согласнос...

Новата влада е договорена, Мицкоски утре ќе го доб...

Новата влада е договорена, Мицкоски утре ќе го добие мандатот, ќе има и  министер Ром

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, денеска ги поднесе измените на Законот за организација на работата на органите на државната управа, с...

Значењето на Ромите во Европа за следната деценија

Значењето на Ромите во Европа за следната деценија

Европа е континент богат со својата културна, историска и етничка разновидност. Меѓу многуте заедници кои го сочинуваат овој пејзаж, Ромите заземаат п...

Да и помогнеме во борба против канцерот на Сибел О...

Да и помогнеме во борба против канцерот на Сибел Омерова од Штип

Поради болест од рак да го покажеме нашиот хуман аспект и да и помгнеме на Сибел Омерова од Штип, за кои се потребни уште две хирушки интервенции и по...

FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 157 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот