Шутка NEWS

Колумна на Андријано Џеладин Roma News: Колективност или индивидуализам?

Последниве денови, месеци, години на социјалните мрежи се коментира како може Ром на Ром да му најде грешки за да може на некои луѓе да им се наштети на нивниот авторитет, влијание како на личен  така и на професинален план, и што е најтрагично сето тоа го пишуваат на македонски јазик, за да можат и македонците да ни аплаудираат за нашите внатрешни ромски несогласувања.

Се истакнуваат кој повеќе вреди, за повеке лајкови и коментари на ФБ , но тоа не е вистинското мерило за вашата видливост , а ниту мерило колку сте влијателни, и секој пат дискусијата е во наоска да се превземат колективните интереси , но за жал тие и понатаму работат на индивидуални интереси, и со тоа се мери кој колку вреди.

Разбирливо е дека секој од нас има свои индивидуални вредности, но таа вредност е потребно да се насочи еден кон друг, и со тоа да знаеме како можеме нашиот индивидуализам во  колективен интерес, и еднаш  засекогаш да се работи во интерес на заедницата затоа што во нашите дискусии, заедницата секгаш е на последно место ,а другите не дискриминираат , сегрегираат и понатаму сме невидливи во општеството, а што правиме ние како колектив или индивидуи за да се смени таа слика? (Го заковуваме клинецот уште подлабоко).

Како индивидуалци треба најпрво да се запрашаме, пред да влеземе во дискусија од незнаење , и само да си го поминеме времете на социјалните мрежи, зошто сме денеска во оваа состојба?

Одоговорноста или прашањето треба да е поставено кон луѓето за кого го дадовме нашиот глас на некои избри , ако се од локален карактер да се братиме до Градоначалникот, ако е национален од луѓето за кој гласавме на парламентрарните избори

За тие луѓе за кои ги дадовме гласовите кај нив е и најголемата одговорнст и да ни  одговорат на нашите прашања зошто нашата заедница е сега во ваа состојба , затоа што тие ја креираа плитиката со нивните калициски партнери , како да го подобрат животот на Ромите во државата, треба да кажат зошто е блокиран, која е причината, и зошто е неуспешна имплементацијата , дали има некој проблем зошто не е унапредена заедницата во системските решенија во инклузија, или воопшто можеби досегашните политики ги спроведуваат некомпентентни луѓе?  И сега кога заедницата преку разни иницијативи, преку свежа енергија, се обидува да го промени наративот, се будат другите од длабокиот сон одредени политички партии , и навлегуваат во дискусиите со критики кон новата свежа енергија?

Потребно е да разберат дека толку им беше силата и моќта, дека до тука можеа да направат, затоа што тоа време беше поинакво, каде неромите во тој период им нудеа некои вработувања за промена на нивната лична состојба, но не на заедницата и затоа се прашуваме дали го гледаме интересот на «Колективност или индивидуализам». Ако го гледаме колективизмот тогаш време е да излезат и да кажат  од искуство дека во некои работи навистина погрешиле , и дека новата млада свежа енергија, иницијативцата птребноо е да не ги повтори тие грешки, за да не го поминат истиот пат и идните генерации кои сакаат резултати колективни за нивната заедница. И со уште една работа ќе ја завршам оваа колумна, која во последните денови излезе како официјално – неофицијална информација, дека претседателот на ПЦЕР г-дин Самка Ибраимовски ќе се кандидира на следните избори како претседателски кандидат на државата. Од една страна тоа е добро Ром кандидат  да има , но потребно е да размислиме дали со тоа ќе го покажеме мејстримт  на партиите колку вредат Ромските гласови или ќе биде од штета за ромскиот електорат? Да образложам: Ако навистина позади таа кандидатура застанат сите Роми и со тоа ќе се покаже и како стојат работите за Парламентарните избори колкав е Ромскиот електорат и ќе преставува цврсто мерило, но дали веруваме дека сите Ромски политички партии ќе застанат пзади тј кандидат во првиот круг ( зошто подалеку нема ни да стигне), и познавајќи ја фракцијата која се случува кога неромите ни придаваат голема важност и не тапкаат по рамо,многу брз ја забораваме клективнста, и се прилагодуваме на индивидуалните интереси , за да мже даси ги завршат своите лични работи.

Од друга страна ак се кандидира како Ромски кандидат кој е познат како «deja vu» каков е и Самка Ибраимвски , некој од инает и лутина  нема да работи со своето членство во поддршка на неговата кандидатура , и замислите сега, Ромски кандидат кои има  само например 7.000 гласови , каква порака ќе се испрати до мејнстрим партиите за Парламентарните избори?

Link: https://roma-news.com/kolektivnost-ili-individualizam?fbclid=IwAR22kf2ZzeASz3jtZ5eC23PjSimEq6P0wKbP1kh50lGFruxApvG5G_6Ubp0

Започна и заврши судскиот процес против четворица затворски службеници за претепување на затвореник Ром во Идризово, за сите четворица условна казна во траење од три години

Точно по скоро десет месеци деновиве започна судскиот процес против четворицата полицајци вработени во Идризов. За ова информираше и адвокатот м-р Шенај Османов бранител во судскиот спор поврзано со претепаниот С. А. Адвокатот Османов укажа дека во Основен кривичен суд Скопје започна судењето против четворицата полицајци вработени во Казнено поправната Установа Идризово кои на ден 31.12.2022 година ноќта околу 02.20 часот нанесувајки му телесни повреди на осудениот С.А од Скопје – Шуто Оризари, и против сите четвоорица затворски службеници беше покренато обвинение за малтретирање при вршење на службата согласно чл. 143 од КЗ.

Од наводите во кривичната пријава и доказите во Обвинителниот предлог, обвинетите на главната расправа тие ја признаа вината и се произнесоа дека се каат за стореното дело и да бараат судот да им изрече поблага казна со ветување дека во иднина ќе се однесуват совесно и одговорно со сите осудени.

Инаку за потсетување поврзано со случајот од 31.12.2022 год.(дочек на нова 2023 год) имено во таа иста вечер беше претепан (тогашниот) затвореник С.А. во тој период тој ја издржуваше казната затвор во казнено поправната установа Идризово.
И конечно на крај, после дадените завршни зборови, судот донесе пресуда дека сите четири обвинети се огласуват за виновни и се осудуват на Условна казна кои во наредните три години нема да можат да сторат ново кривично дело слично на оваа.
Одбраната се упатува на граѓански спор за оштетно побарување” информираше адвокатот Шенај Османов.

По случајот со 11-месечното бебе, кое според тврдењето на родителите, било повредено, извршен вонреден инспекциски надзор во градинката во Шуто Оризари

Извршен е вонреден инспекциски надзор во градинката во Шуто Оризари по случајот со 11-месечното бебе, кое според тврдењето на родителите, било повредено. Задолжена е директорката на градинката да почне постапка за утврдување на фактичката состојба или евентуална вина кај вработените.

– Во врска со случајот со детето од градинката „8-Април“ во Шуто Оризари, извршен е вонреден инспекциски надзор, земени се изјави од вработените и согласно Законот за заштита на деца, инспекторите ќе издадат решение за постапување и утврдување на фактичката состојба или евентуална вина на вработените за згрижување за детето. Односно, инспекторите ја задолжуваат директорката на детската градинка да започне постапка за утврдување на фактичката состојба или евентуална вина на вработените за згрижување за детето, велат од Министерството за труд и социјална политика.

Министерството за внатрешни работи во саботата соопшти дека родителите го пријавиле случајот во петокот тврдејќи дека нивната малолетна ќерка се здобила со тешка телесна повреда во градинка на подрачјето на Шуто Оризари.

– Во СВР Скопје, И.С.(28) од Скопје пријавил дека во текот на денот во детска градинка на подрачје на Шуто Оризари неговата малолетна ќерка се здобила со тешка телесна повреда, констатирана во Ургентен центар во Комплексот клиники „Мајка Тереза“. Според пријавеното, неговата сопруга ја однела нивната ќерка во градинката околу 8 часот и бидејќи е во период на адаптација, ја зела во 10 часот. Исто така, според пријавеното, кога го донела дома и почнала да го пресоблекува, девојчето не престанувало да плаче, по што го однеле во Ургентниот центар, каде што лекар ја констатирал повредата, информираше МВР во саботата.

 Link: https://netpress.com.mk/izvrshen-vonreden-inspekciski-nadzor-vo-gradinkata-vo-shuto-orizari/

 

Курто Дудуш – Куцо: „Оставам на граѓаните на Ш.Оризари да одлучат, дали да се борам и на следните избори за нов градондачалнички мандат„

Веб порталот Рома Тајмс продолжува со својот серијал  на екслузивни интервјуа. Овој пат со актуелниот градоначалник Ром на  едниствената ромска општина во Европа – Шуто Оризари

Рома Тајмс: Г-дине Дудуш тече веќе и Вашиот втор мандат како градначалник  на општината Ш.Оризари. објективно колку сте задоволни од досегашните спроведени активноости во општината?

Курто Дудуш: Со оглед на фактот дека сме општина со најмал буџет во РСМ мислам дека постигнавме многу. Тука би наброил активности кои се од круцијално значење за нашата општина за подобрување на квалитетот на живот и подобрување на животната средина:
Заштита од поплавување на долниот дел на Шуто Оризари, 5.2км атмосферска канализација, реконструкција на сите главни сообраќајници низ целата населба, лед смарт осветлување, изградба на детски паркови, подигање и трајно отстранување на сите депонии во внатрешниот дел на нашата општина, реконструкција и обнова на двете основните училишта, нова детска градинка и многу други проекти.

РТ: Според Ваше мислење на кое поле постигнавте најмногу,  а на кое поле не се исполнети во целост очекувањата?
КД: Шуто Оризари од нејзино формирање па се до пред моето назначување беше запоставена општина, и покрај гореспоменатите многубројни активности има уште многу да се сработи, но тука не застануваме продолжуваме со исто темпо се до исполнување на сите зацртани цели.

РТ:Кој ви е моментално најголем приоритет и фокус во Вашата работа?
КД: Приоритет бр.1 ставаме на деталните урбанистички планови, потребата од носење на планови е од круцијална важност, услуга која треба да им ја овозможиме на граѓаните, да овозможиме општината да се прошири но и да го зајакнеме економскиот развој на нашата општина со планирање на нова трговска индустриска зона во која гледаме потенцијал за идни вработувања, впрочем адут ни е и потенцијалот кој го имаме во нашата општина од многу млади невработени Роми.

РТ: Како ја оценувате досегашната соработка со државата (Владата), и дали таа води доволно грижа за приоритетите на Ромската заедница – со фокус во Ш.Оризари?

КД: Како единствен Ром градоначалник и единствена Ромска општина во Европа и пошироко секоја влада вклучително и актуелната треба и може да помогне повеќе него што го практикуваат во овој момент, треба да се земаат во предвид сите околности, ситуацијата во која се наоѓа Ромската заедница кај нас, но и надвор од нашата држава и да се стреми да бидеме пример во регионот, со тоа што со нас имаат партнер кој е подготвен со тим и проекти да овозможи реализација на сите барања на Европската комисија (економски и социјални права,домување,образование,вработување,култура и положбата на жената ромка).

РТ:Дали планирате да се кандидрате за уште еден мандат како градоначалник во општината Ш.Оризари?
КД:По ова прашање би оставил граѓаните да се изјаснат, мојот мандат е до ноември 2025 и секако ако граѓаните тоа го бараат од мене, мене ми е обврска да продолжам со позитивните промени за нашата заедница и модернизација на нашата општина.

 

FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 238 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот