НВО Сектор

ЗРДИЦМ заедно со Амбасадата на Република Словачка во Северна Македонија успешно го спрведоа проектот “Педагошки помошници„

ЗРДИЦМ како и претходните години така и оваа 2023 година го спроведе проектот

„Педагошки помошници за деца ученици од основното училиште„ на  територија на град Скопје .

Овој  пат проектот и спроведувањето на обуките на Педагошките помошници како и реализација на нивните активности  се реализира со финансиска помош од Амбасадата на Република Словачка во Р.С.Македонија. Проектот со своите активности започна од месец јуни и во следните шест месеци се спроведуваше во „ОУ Браќа Рамиз и Хамид и ОУ 26 Јули во Шуто Оризари. ОУ „Ацо Шопов – Ченто. ОУ Св. Климент Охридски во Бутел и ОУ „Васил Главинв„ во Топаанско Поле.

Обуката се спроведуваше во текот на летниот период од месец Јуни 2023 до месец август 2023 година

На крајот од месец Август на пригодна средба за време на доделувањето на Сертификатите беше присутен и Амбасадорот на Република Словачка НЕ Хенрик Маркуш кој ги додели сертификатите.

Исто така по тој повод Димов му врачи и специјална плакета – благодарница. Амбасадорот Маркуш за време на оваа средба, го изрази своето задоволство што помогнаа во реализација на спроведување на обуките, и напомена дека овој проект го оценија како важен, токму затоа што се работи за една од најмаргинализираните заедници како во светот така и во Македонија , а тоа е ромската заедница.

Тој напомена дека и во иднина Словачкатра амбасада е подготвена да помогне, во слични вакви проекти кои се тесно поврзани со ромската заедница.

Од Септември со стартот на новата  учебна година 2023/24 десетте нови педагошки помошници кои се стекнаа со сертификат започнаа да работат со над 150  деца кои ги подучуваа и ги помагаа децата од основното образвание. Тие воедно имаа и интензивна комуникација и контакти со педагозите од основните училишта и со родителите на тие деца.

Проектот беше успешно спороведен заклучно до 25 декември 2023 гдина.

Мрежата за застапување за системски и трајни решенија ќе се залага да направи напори за да се прошири во однос на поголем број на членки и Ромската заедница за нивна општествена- економска и културна интеграција и партиципација во општеството

На 16 декември во Хотел Спа „Бон-Бон„ во  Скопје Мрежата за застапување за системски и трајни решенија, одржа работен состанок.

На тој состанок присуствуваа членови од ромскиот НВО сектор кој партиципираат воо Мржата. На состанокот се дискутираше на темите: Кои се главните теми и прашања за кои ќе треба заеднички да се залагаат да се остварат во 2024 година. Како да се пристапи кон работните групи за ЕУ интеграции и поставување на агенда остварувањето на правата и партиципацијата на Ромите во општеството и како да се соработува помеѓу претставниците на политичките партии, граѓанските организации, вработените во јавна и државна администрација, експертите и поединци Роми и како да се изгради заедничка платформа за интеграција на Ромите во Република Северна Македонија.

Вовед за средбата даде координаторот на Мрежата Зоран Димов. Тој истакна дека е корисно  да се дебатира за прашања кои ги засегаат Ромите во 2024 година за нивна општествена- економска и културна интеграција и партиципација во општеството.

Главната поента ја посочи дека клучни работи ќе се случат во 2024 година на политичко ниво па затоа е добро тие како граѓански сектор да изградат став и договор на кои прашања да се обрне најголем интерес и како ќе се бараат можности за интегрирање низ сите тие процеси.

Ги повика сите присутни да се осврнат со нивните гледишта за да имаме пореална слика за

За општествено политичката ситуација и Ромите во 2023 година а и очекувањата за 2024 година на локално и глобално ниво вовед даде Надир Реџепи.

Тој истакна дека не чека година кога повеќе од половина од светската популација ќе се најде во избори. Дека крајно десните партии имаат тренд на освојување на политичката сцена во европските држави а со тоа и ЕУ парламентот.

Посочи дека тоа може да резултира со напуштање на нашите Роми кои се наоѓаат во западно-европските земји на работа и тоа ќе створи дополнителни општествени промени и движења.

Посебно истакна дека во изминатите години воопшто нема подобрувања во општествено политичката положба на Ромите. Истакна дека имаме криза во сите сектори и се уште сме на проектно ниво на сервисирање или помагање на заедницата без идеи како да се прејде кон повисок стадиум во интеграцијата на Ромите во општеството.

Со средбата фацилитираше Самет Скендери.

На состанокот беа присутни: На состанокот присуствуваа: Зоран Димов – Интернационална Ромска Унија , Рамуш Муарем – Ромски бизнис информативен центар – Скопје , Надир Реџепи – Асоцијација Иницијатива за социјална промена ИнСоК – Скопје

Самет Скендери - Асоцијација Иницијатива за социјална промена ИнСоК – Скопје, Бесник Сулејмани – Ромски едукативен центар – Амбрела – Скопје ,  Сузана Амет – Здружение – Мир – Скопје , Зекир Абдулов - Невладина Организација КХАМ Делчево, Ахмет Јашаровски - Центар за ромска заедница ДРОМ – Куманово, Ферди Исмаили - Асоцијација за Демократски Развој на Ромите – Сонце – Тетово, Себихан Демировски – Ромски ресурсен центар - РРЦ – Скопје  и Зорана Костовска - Ромски културен центар Есма и Стево Теодосиевски – Скопје

Сите учесници се произнесоа на трите прашања кои се во дневниот ред, и во однос на тоа се забележани неколку приоритети и области кои треба да се реализираат за 2024 година.

На крајот Самет Скендери ги информира присутните за висината на буџетот на Република Северна Македонија за програми и проекти за Роми и даде свое видување дека со поголемиот дел од предлозите се согласува но е против од политичка диференцијација на мрежата и повеќе верува во неформална структура на мрежата но со можност за окрупнување во една заедничка по глобална мрежа на национално ниво во која би можеле сите мрежи да бидат како членки во истата.

Екслузивно интервју за Рома Тајмс со директорот на Европската Ромска Фондација – Жељко Јовановиќ (Видео)

Екслузивно интервју за Рома Тајмс со директорот на Европската Ромска Фондација – Жељко Јовановиќ (Видео)

https://www.facebook.com/100000639875442/videos/313979958031941

 

 

Жељко Јовановиќ на средба со дел од Мрежата за системски решенија и Националната Ромска платформа: „ Ромите од Македонија треба да се стремат кон културна револуција и внатрешна ориентација„

Раководителот на новоформираната Ромска Фондација каде Сорос фондацијата пренамени 100 милиони евра за Ромите Жељко Јовановиќ имаше средба со дел од членовите на Мрежата за системски и трајни решенија на Ромската заедница и ведно иницијатори на Ромската национална платформа.

На таа средба беа присутни Зоран Димов, Координатор на Мрежата и на РНП, и членовите Ерол Адемов од Штип, Ахмет Јашаревски од Куманово, Шенај Османв од Штип и Рамуш Муарем од Скопје. На состанокот  во придружба на Јовановиќ беше присутен и Али Реџеп Чупи.

За време на средбата беше дискутирано за позитивните и негативните состојбите како во НВО секторот, и за политичките активности на Ромската заедница во државата и  недонесувањето на акциските планови и нивните капацитети и позиции на влијание.

За време на дискусиите Јовановиќ напомена  дека Ромите во државата треба да се фокусираат на идните стратешки цели во однос на економското, политичкото и културното разјаснување на Ромската заедница.

– Нашата цел е да се преземат решенија и да се спроведат во практика кои се во интерес на Ромската заедница. А за да се постигне тоа потребно е да се стремат кон културна револуција и внатрешна ориентација„ рече Жељко Јовановиќ

Преставниците на Мрежата и Националната Ромска платформа напоменаа дека потребно е без одложување со сите капацитети да се насочат во заедничко делување без индивидуални или групни истакнувања.

FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 129 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот