Antigypsyism

Поради расно профилирање на Роми, С. Македонија треба да плати казна од 13.000 евра, одлучи Судот во Стразбур

Европскиот суд за човекови права донесе пресуда против  С. Македонија со која се осудува расното профилирање на Роми на граничните премини, а пресудата се однесува на петмина апликанти од ромска етничка припадност, застапени од Европскиот центар за правата на Ромите (ЕЦПР) од Брисел и приватни адвокати кои работат за Македонското здружение на млади правници (МЗМП).

Од ЕЦПР истакнуваат дека на 24 октомври, Судот утврдил  дискриминација на четворица од петмината Роми- апликанти и повреда на нивната слобода на движење, дополнувајќи дека Судот ја задолжил земјава, во рок од три месеци по донесувањето на пресудата, да им исплати оштета во различен износ врз основа на нематеријална штета, во вкупен износ од 13.000 евра. Од ЕЦПР велат дека во донесената пресуда апликантите се дел од лицата кои биле жртва на расно профилирање на граничните премини во 2014 година. Тужбите пред домашните судови биле поднесени со заедничка помош од Европскиот центар за правата на Ромите и Македонското здружение на млади правници.

 

Германија и расизмот: Синтите и Ромите се насекаде загрозени

Во Германија за првпат се документира каде и како се случува „антициганизам“. Честопати го има во државните институции. Дали 621 регистрирани инциденти со „антициганска“ конотација во една година се многу или малку? Дали насилството кон Синтите и Ромите се намалува или се зголемува? На овие прашања Центарот за пријави и информации за „антицигански“ појави (МИА) ќе може да даде одговори најрано во 2024 година. Билансот кој сега е претставен е премиера. За разлика од извештајот за состојбата објавен во 2021 година од страна на Независната комисија, отсега натаму новата форма на извештаи е планирана на годишно ниво.  

„Со тоа МИА ќе фрли светло врз серија ‘антицигански‘ кривични дела и инциденти“, пишува во предговорот претседателот на Централниот совет на германските Синти и Роми, Романи Розе. Центарот МИА, кој е финансиран од страна на Министерството за семејство во Германија, не се воздржува од употреба на дискриминирачки зборови заради подобро разбирање на нештата. „Во нашиот извештај на некои места го употребуваме поимот ‘циган‘. Таквиот ‘антицигански‘ поим до денес предизвикува многу страдање, насилство и изолација. Ние поимот го употребуваме колку што е можно поретко и исклучиво во наводници", ја објаснува својата одлука тимот на МИА. Со наводниците треба да биде ставено до знаење дека таквиот поим и „антициганските“ претстави и предрасуди кои се кријат зад него, се само конструкција на мнозинството во општеството, велат од МИА.

Link: https://www.dw.com/mk/rasizam-sintite-i-romite-se-nasekade-zagrozeni/a-66846976

ИРУ со реакција на навредата кон Ромите од страна на Конер Русо претседателот на партијата „Воруит„ од Белгија: „На шега или не, искажаното е навреда за Ромската заедница, потребна е реакција„

Поповод неодамнешната контроверза која ја потресе Белгија, предизвикана од несоодветни забелешки на Конер Русо, претседателот на политичката партија „ВОРУИТ“, остава горчлив вкус не само кај Ромите, туку и кај секој кој ги негува основните вредности.

Извинувањето дадено за време на прес-конференцијата, во некоја рака е добра, но недостатокот на специфично извинување до Ромите од страна на г-дин Русо фрла сенка врз нејзината искреност и го поставува прашањето дали овој инцидент е само политички маневар или вистинско извинување.

ИРУ реагира на молкот на политичката елита за поддршката за ромската заедница. Критиката за расизмот е присутна, но солидарноста со директно погодените е отсутна Каде се министрите од Белгија да ја изразар горченоста од страна на Белгија во институвциите на ЕУ?

Затоа и ИРУ бара и од белгијските власти, а воедно и од ЕУ да реагираат навремено и превентивно. Да не се чувствуваат Ромите од Белгија дека се оставени самни на себе и без поддршка. И самиот Конер Русо треба да знае дека одговорност на политичките лидери е да се изразат со големо внимание и почит за сите заедници“.

Белгија, како дел и воедно „срцето„ на Европа, мора да покаже дека е отворена за сите свои граѓани, без оглед на бојата на кожата или културната позадини.

ИРУ во иднина нема да толерира вакви случувања и воедно доколку се продолжи на ваков начин со навреди ќе се ангажира да организира заедноо со другите релевантни ромски организации и масовни протести низ Белгија и другу европски градови „ стои во рекацијата на ИРУ потпишана од нејзинит претседател Зоран Димов.

На почетокот на октомври, 111 години од познатата кумановска битка, нови детали за познатиот ромски трубач Амет Аметовиќ

На почетокот на октомври тековната година се навршуваат 111 години од познатата „Кумановска битка“. Значаен придонес во расплетот на оваа легендарна битка против турските османлии има и воениот трубач Амет Аметовиќ, Ром од Лесковац, кој ги измамил непријателите на српската војска свирејќи го сигналот за повлекување и сигналот за напад на Српската војска... За ваквото дело, кралот на Србија, г.г. Петар Први Караѓорѓевиќ му е одликуван со највисокото српско одликување. Но, историчарите кои подоцна ја покриваа оваа битка направија непромислена грешка: дека тоа е Ахмед Амедовиќ (а не како што треба Амет Аметовиќ).Неговите потомци и денес, меѓу кои е Владимир - Влада Амзиќ, уредник во Домот на ромската култура во Лесковац, тепајте го бикот дека грешката е исправена и дека барем една улица во Лесковац го носи името на легендарниот воен трубач од Лесковац... Во денешниот разговор ни рекоа дека лесковачани, како Нишлије, може да подигнат споменик на овој и на други ромски музичари и формираат младински музички натпревар во Лесковац..

.Link: https://rominfomedia.rs/2023/09/28/pocetkom-oktobra-111-godina-od-cuvene-kumanovske-bitkenovi-detalji-o-cuvenom-romskom-trubacu/

FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 57 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот