Antigypsyism

Лети, Република Чешка: Започна изградбата на споменикот на Холокаустот на Ромите: Отворање на 3 февруари следната година

Меморијалот на Холокаустот на Ромите и Синтите во Чешка ќе биде отворен на 3 февруари 2024 година во Лета, Писк, на местото на поранешен концентрационен логор каде Ромите и Синтите биле затворени за време на Втората светска војна. По војната, во тоа место била сместена индустриска свињарска фарма.

На прес-конференцијата одржана на 24 ноември во Прага, за плановите за отворање и важноста на самиот споменик говореа претставници на Музејот на ромската култура во Чешка, кои по конференцијата симболично засадија дрвца.

- Денеска садиме дрвца кои ќе бидат дел од спомен обележјето. Оваа новозасадена шума ги симболизира погубените припадници на ромската заедница. Токму оваа шума симболично ќе ги претставува, а како што расте, веруваме дека соживотот меѓу мнозинската заедница и ромското малцинство ќе се подобрува. Тоа малцинство беше заборавено и геноцидот врз нив за време на Втората светска војна беше апсолутно отстранет од историјата на нашата земја - изјави Јана Хорватова, директорка на Музејот на ромската култура во Прага.

Ќе бидат засадени речиси 14.000 дрвја. По еден за секоја жртва. Мешаната шума ќе биде место за размислување и почестување на жртвите од концентрациониот логор за Роми и Синти.

- Исклучително е важно да се одбележи што се случи на ова место. Жртвите на кои се сеќаваме денес често се заборавени, а ова поглавје од нашето минато останува во некаква историска сенка - изјави претседателката на Претставничкиот дом, Маркета Пекарова Адамова.

Министерката за труд и социјална политика во Владата на Р.Северна Македонија Јованка Тренчевска : „Обврска ни е децата Роми да ги вклучиме во образованието„

Деветта Меѓународна конференција за жените и девојчињата Ромки и жените и девојчињата патувачи, која се одржа изминатава во Скопје, во организација на Советот на Европа и Владата на Македонија, се дискутираше за предизвиците, проблемите но и за решенијата. Целта беше да се види каков напредок е постигнат во интеграцијата на жените и девојчиња Ромки и Патувачи, да се споделат искуства и да се истакнат предизвиците на кои треба во иднина да се работи. 

„Наша обврска е да создадеме општество во кое граѓаните, независно на која етничка заедница и припаѓаат ќе се чувствуваат сигурно и ќе имаат еднакви можности и пристап до ресурси за личен развој и напредок. Општество кое интегрира, а не сегрегира, општество кое обединува, а не прави делби, односно општество кое вклучува, а не исклучува“, истакна министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска.

Напорите кои ги вложуваме во унапредувањето на статусот на жената Ромка во нашата земја, како што посочи Тренчевска, произлегуваат од Стратегијата и националните акциски планови за Ромите Македонија, како и од посебниот Акциски план за жената Ромка. 

Наша обврска е, дополни таа, е да преземаме мерки и активности за надминување на оваа состојба, за вклучување децата Роми во предучилишното образование, за вклучување на децата Роми во образованието, за нивно згрижување во дневни центри со цел да им се даде поддршка, но и на нивните родители. 

In Memoriam: Марко. Д. Кнудсен (1974 – 2023 )

На 21 Ноември 2023 година, Роомите и Ромската заедница како од Европа така и од светот изгуби еден истакнат Ромски експерт и активист. Марко Кнудсен со својот ангажман уште од најрана младост започна со својот активизам, и во сиот овој период придонесе многу во борбата против  дискриминацијата и антициганизмот. Беше  ценет како од Ромската заедница, така и од останатите. Своето знаење го изрази и како Експерт за Институтот Георг Екерт,работеше и во Советодавниот одбор за интеграција Хамбург, а исто и как дефектолог и социјален работник во Здружението за образование на Ромите во Хамбург. Меѓу другото беше активен и во вклучување и учество на Ромите и Синтите,Советник на важни институции и личности Роми и Синти: работи како експерт во Канцеларијата на ОБСЕ за демократски институции и човекови права (ОДИХР).

Беше исто така и познат и признат филмски продуцент и филмски работник

Работел како ТВ продуцент во Offener Kanal Hamburg,

Живееше и работеше во Хамбург

 

Сликарот Север Золак ја фотографира Слаѓана Новаков и ја претставува како Ромка со академска тутула, храбра, елегантна жена со исклучителна убавина

Слаѓана Новаков е образована Ромка, со академска диплома, која повеќе не живее во неформална населба. По потекло е од ромската населба Опово, крај Зрењанин, сега живее во Белград и има 30 години.  Север Золак за овој портрет ја избра Слаѓана со цел да ја потсети јавноста на фактот дека Ромките исклучително ретко се инспирација за уметниците, а дека, дури и кога се присутни во различни сфери на уметноста, најчесто се демистифицираат преку улога на необични жени.

Ова е прв пат Слаѓана да позира. Оваа изложба беше поставена во Белград, - Музеј на град Белград, Р.Србија во периодот од 15. 10. - 29. 10. 2020 каде модел беше Слаѓана Новаков, шминката на Драган Вурдеља и фустанот дизајниран од Инес Јанковиќ

Link: https://www.originalmagazin.com/urednicki-izbor/sever-zolak-sladjana-novakov-paja-jovanovic/

 

FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 221 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот