In Memoriam: Марко. Д. Кнудсен (1974 – 2023 )

На 21 Ноември 2023 година, Роомите и Ромската заедница како од Европа така и од светот изгуби еден истакнат Ромски експерт и активист. Марко Кнудсен со својот ангажман уште од најрана младост започна со својот активизам, и во сиот овој период придонесе многу во борбата против  дискриминацијата и антициганизмот. Беше  ценет како од Ромската заедница, така и од останатите. Своето знаење го изрази и како Експерт за Институтот Георг Екерт,работеше и во Советодавниот одбор за интеграција Хамбург, а исто и как дефектолог и социјален работник во Здружението за образование на Ромите во Хамбург. Меѓу другото беше активен и во вклучување и учество на Ромите и Синтите,Советник на важни институции и личности Роми и Синти: работи како експерт во Канцеларијата на ОБСЕ за демократски институции и човекови права (ОДИХР).

Беше исто така и познат и признат филмски продуцент и филмски работник

Работел како ТВ продуцент во Offener Kanal Hamburg,

Живееше и работеше во Хамбург

 

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 145 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот