ИРУ со реакција на навредата кон Ромите од страна на Конер Русо претседателот на партијата „Воруит„ од Белгија: „На шега или не, искажаното е навреда за Ромската заедница, потребна е реакција„

Поповод неодамнешната контроверза која ја потресе Белгија, предизвикана од несоодветни забелешки на Конер Русо, претседателот на политичката партија „ВОРУИТ“, остава горчлив вкус не само кај Ромите, туку и кај секој кој ги негува основните вредности.

Извинувањето дадено за време на прес-конференцијата, во некоја рака е добра, но недостатокот на специфично извинување до Ромите од страна на г-дин Русо фрла сенка врз нејзината искреност и го поставува прашањето дали овој инцидент е само политички маневар или вистинско извинување.

ИРУ реагира на молкот на политичката елита за поддршката за ромската заедница. Критиката за расизмот е присутна, но солидарноста со директно погодените е отсутна Каде се министрите од Белгија да ја изразар горченоста од страна на Белгија во институвциите на ЕУ?

Затоа и ИРУ бара и од белгијските власти, а воедно и од ЕУ да реагираат навремено и превентивно. Да не се чувствуваат Ромите од Белгија дека се оставени самни на себе и без поддршка. И самиот Конер Русо треба да знае дека одговорност на политичките лидери е да се изразат со големо внимание и почит за сите заедници“.

Белгија, како дел и воедно „срцето„ на Европа, мора да покаже дека е отворена за сите свои граѓани, без оглед на бојата на кожата или културната позадини.

ИРУ во иднина нема да толерира вакви случувања и воедно доколку се продолжи на ваков начин со навреди ќе се ангажира да организира заедноо со другите релевантни ромски организации и масовни протести низ Белгија и другу европски градови „ стои во рекацијата на ИРУ потпишана од нејзинит претседател Зоран Димов.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 81 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот