На почетокот на октомври, 111 години од познатата кумановска битка, нови детали за познатиот ромски трубач Амет Аметовиќ

На почетокот на октомври тековната година се навршуваат 111 години од познатата „Кумановска битка“. Значаен придонес во расплетот на оваа легендарна битка против турските османлии има и воениот трубач Амет Аметовиќ, Ром од Лесковац, кој ги измамил непријателите на српската војска свирејќи го сигналот за повлекување и сигналот за напад на Српската војска... За ваквото дело, кралот на Србија, г.г. Петар Први Караѓорѓевиќ му е одликуван со највисокото српско одликување. Но, историчарите кои подоцна ја покриваа оваа битка направија непромислена грешка: дека тоа е Ахмед Амедовиќ (а не како што треба Амет Аметовиќ).Неговите потомци и денес, меѓу кои е Владимир - Влада Амзиќ, уредник во Домот на ромската култура во Лесковац, тепајте го бикот дека грешката е исправена и дека барем една улица во Лесковац го носи името на легендарниот воен трубач од Лесковац... Во денешниот разговор ни рекоа дека лесковачани, како Нишлије, може да подигнат споменик на овој и на други ромски музичари и формираат младински музички натпревар во Лесковац..

.Link: https://rominfomedia.rs/2023/09/28/pocetkom-oktobra-111-godina-od-cuvene-kumanovske-bitkenovi-detalji-o-cuvenom-romskom-trubacu/

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 144 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот