Која земја содржи најголем број муслимани во светот?

Најголемото муслиманско население во една земја е во Индонезија, земја каде живеат 12.7%од муслиманите во светот, потоа Пакистан (11.1%), Индија (10.9%) и Бангладеш (9.2%). Околу 20% од муслиманите живеат во арапскиот свет.

Според приврзаници во светот во 2020 година најбројна е  Христијанската религија со 2.382 милијарди или        31.11% потоа Исламот            1.907 милијарди или 24.9%. Секуларна/Нерелигиозна група е 1.193 милијарди или  15.58%, додека хиндуизмот 1.251 милијарди -15.16%.

Инаку хиндуизмот е најстарата религија на светот, според многу научници, со корени и обичаи кои датираат од пред повеќе од 4,000 години. Денес, со околу 1.251 милијарди следбеници, и е трета по големина религија зад христијанството и исламот.

А како најбогата религија според една студија од 2015 година, Христијаните имаат најголем износ на богатство (55% од вкупното светско богатство), потоа муслиманите (5.8%), Хиндусите (3.3%) и Евреите (1.1%).

 

Link: https://al-ijtihad.com/belief/which-country-contains-the-worlds-second-largest-number-of-muslims.html

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 154 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот