Американските Роми сеуште се борат со дискриминација

Во 1939 година, среде Големата депресија, првата дама Елеонор Рузвелт се сретна со ромскиот водач Стив Каслов во Њујорк за да разговараат за тоа како кризата влијаела на американските Роми. Во својот дневник, таа напиша: „Тие се тажен народ и малцинска група, сметам дека треба да се обидеме да им помогнеме“. Тоа беше историски и многу редок израз на грижата на Белата куќа за борбите на Американските Роми.

Денес, додека новата демократска администрација треба да преземе во услови на уште една криза, американските Роми активисти се надеваат дека прашањето за дискриминација со која заедницата се соочува со децении конечно ќе се разгледа.

Со оглед на тоа што американското ромско застапување и стипендија сеуште се во рана фаза на развој, повиците за антидискриминаторска акција не се слушнати од државните институции. Дури и организациите посветени на човековите права и граѓанските слободи немаат свест за борбите на американските Роми и прават малку за да се справат со анти-ромската пристрасност.

 

Link: https://www.aljazeera.com/opinions/2020/12/20/romani-americans-struggle-with-inherent-criminality-stereotypes

 
Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 529 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот