Пропуштивте

Општо познато е дека во ПЦЕР подолго време има недоразбирања на две струи. Од една страна е лидерот на ПЦЕР и актуелен пратеник Самка Ибраимовски и неговите подржувачи, додека од друга страна е актуелниот Министер без Ресор Аксел Ахмедовски и неговите луѓе.
Исто така и самиот пратеник Ибраимовски, јавно побара од премиерот Заев за смена на Ахмедовски, и именување на друг кадар од редовите на ПЦЕР.

Повеќе...

Кој и колку?
Деца на улица се деца кои подолго време поминуваат на улица без заштита и грижа од родителите, но имаат семејства и домови кадешто може да се вратат во текот на денот;
Се проценува бројката на деца на улица во земјава да се движи помеѓу 500 и 1000;
Повеќе од половината од идентификуваните деца на улица живеат во Скопје;
Мнозинството (веројатно повеќе од 95%) од децата на улица се Роми.

Повеќе...

Следејќи ги заложбите за поефикасна и поголема ангажираност за севкупен развој на граѓаните во Р.Македонија вклучувајќи ги и Ромите, според видувањата на Ромскиот Демократски Сојуз -РДС, сподели свое гледиште за овие случувања.
Всушност познавајќи ја болката на Ромите од Р.Македонија за повисок економски и социјален развој, како најранлива заедница во државата, со акцент на нивно вработување, РДИЦМ подржана и во координација со голем број на Ромски и не Ромски НВО и здруженија направија и поднесоа иницијатива за оперативна програма за вработување на Роми – СТАРТ АП РОМА.

Повеќе...

Тоа што дваесетина наследници го побараа земјиштето назад кај Нишава позади Сточниот Пазар, сепак преивремено ја стопира изградбата на 25 објекти за Ромите. Иван Павловиќ од Канцеларијата за локален и економски развој на проектот вели дека најголеми се изгледите дека земјиштето ќе им биде вратено на сопствениците па потоа да го купи градот Ниш и да се продолжи со проектот кој е финансиран од ЕУ со еден милион евра.

Повеќе...

Половина плата за полн фрижидер. Вака накусо изгледа месечната математика за месечните потреби на просечниот Македонец.
Просечната плата достигна околу 400 евра, но таа е сѐ уште далеку од доволна да се протурка еден месец, барем кога станува збор за четиричлено семејство.
Колкави се точно трошоците за живот е тешко да се пресмета.

Повеќе...
FaLang translation system by Faboba

Вашите информации пратете
ги на нашиот емаил

info@romatimes.news

Партнери

Today 26

Yesterday 173

Week 26

Month 1504

All 459747

Currently are 42 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions