ИРУ со Протестна Нота

Петок, 18 Јануари 2019
ИРУ со Протестна Нота

Почитувани, Интернационалната Ромска Унија -ИРУ , како прва и најголема Ромска организација во светот која ја преставуваат над 60 членови и делегати од 50 држави од сите континенти, длабоко е загрижена и посветено ги следи последните настани во врска со состојбата на Ромите од селото Војводиново - Пловдив, Р.Бугарија и рушењето на нивните куќи. Воедно повеќе загрижува и фактот и реториката која се употребува за овој случај од страна на високи државни функционери во Владата на Р.Бугарија (на пр. Министерот за одбрана г-дин Каракачанов), кој е со својот говор на омраза насочен кон Ромите од оваа држава, само го поттикнува уште повеќе екстремниот набој кон овоаа популација.Свесни сме сите дека потребно е да се почитуваат законските регулативи и почитување на самите закони, но потребно е да се има во предвид и оној битен хуман човечки аспект. Во периодот кога временските услови не го дозволуваат тоа, а се превземаат акции да...

ИРУ и во Европскиот Парламент и во Обединетите Нации ќе ги презентира својата Стратешка резолуција и разработениот програм „Локал Акт -Глобал импакт„

Петок, 18 Јануари 2019
ИРУ и во Европскиот Парламент и во Обединетите Нации ќе ги презентира својата Стратешка резолуција и разработениот програм „Локал Акт -Глобал импакт„

Оваа година ИРУ ја започнува мошне успешно. За тоа потврда стигна и од Европскиот Парламент во Брисел како и од Обединетите Нации во Њујорк. Претходно тимот на ИРУ подготви Стартешка Резолуција како и разработен програм под името „Локален Акт -Глобален импакт„ кој ги испрати до сите релевантни меѓународни институции на разгледување за покана на нејзина презентации.Тоа вроди со плод откако о Канцеларита на Претседателот на Европскиот Парламент Антонио Тајани и потпреседателот Ливија Јарока стигна покана до Претседателот на ИРУ Зоран Димов, за негово учество на следниот состанок на ЕП кој ќе се одржи на 30 Јануари во Брисел, каде исто така ќе има и свечена церемонија за одбележување на Меѓународниот ден на Холокаустот. Истата покана се подготвува и од странана ОН, каде ИРУ има свој ЕЅОСОС статус, и за време на одбележување на Меѓународниот ден на Ромите -8-ми Април, да ја презентира и Стратешката резолуција и разработениот програм „Локален акт...

Во Брисел најавен е протест на Ромите од Бугарија

Петок, 18 Јануари 2019
Во Брисел најавен е протест на Ромите од Бугарија

На стартот од оваа година се случи инцидент помеѓу бугарски војник и двајца малолетни Роми од селото Војводиново во јужна Бугарија што резултираше со рушење на нелегално изградени објекти во ромската населба. По инцидентото малолетниците се уапсени , а потпреседателот на Владата и Министер за одбрана Красимир Каракачанов изјави дека „ Ромите се теѓки за соживотшто предизвикува етничка омраза„. Како одговор на тоа стотици Роми оваа седмица протестираа пред Владата на Бугарија и како што е најавено и присутните нема да се повлечат се додека не излезе Каракачанов и јавно да се извини за говорт на омраза кон Ромите. “Денес сме илјада , но друг пат кога ќе се собереме ќе бидеме стотици илјади„ вели еден од протестантите. Според неговите зборови Каракачанов ќе мора да биде казнет за говорот на омраза, и должен е да спроведе истрага за случувањата во Војводиново затоа што бугарскиот војник за време на инцидентот не...

Šutka NEWS

O dizutne tari Šutka protestiringje anglal o EVN,...

O dizutne tari Šutka protestiringje anglal o EVN, tari i kompania vakerena kaj čorela pe i struja

Bari grupa dizutne idžerati iklile an o protesto anglal o elektro centro EVN Makedonia an o drom " Bosna i Hercegovina sebepi čhinavdi distribucia tar...

Trin masekoa ka dromarel o vordon baši Urgentno me...

Trin masekoa ka dromarel o vordon baši Urgentno medicinakiri arka dži ko Šuto Orizari

I ambulanta an o Šuto Orizari majbut trin e masekonge ka resel lake hospitaleskoro vordon bašo urgentno intervencie , dengja lafi o ministeri sastipas...

O privatniki so palden busia rodena pobuter linie...

O privatniki so palden busia rodena pobuter linie bašo numero 19

E buseskiri privatno kompania " Mak Eekspres" so džala an i linia 19 an o Skopje erati protestiringje , mukhibaja o busia ko buseskere stasioni pherde...

Dali pohari ama sigurno trebno te la o primati, o...

Dali pohari ama sigurno trebno te la o primati, o Roma taro Skopje, Šutka te oven nositelija ko opštestvena promene ki MK!?

Dikindoj ko agorutne nekobor bersha kote so o mangipa te kerelpe diso nevo ko romano dzivdipe bajrola ko nekobor segmentija ko Shuto Orizari. Palune b...

22 berša jubileo tari jekhutni romani komuna an i...

22 berša jubileo tari jekhutni romani komuna an i lumia - Šuto Orizari

Akava berš notirinen pe 22 berša taro formirba tari jekhto thaj jekhutni komuna kote o butipa si o Roma , a odova si i jekhutni an i lumia i komuna Šu...

Start tamikeriba nevi čhavorikani gradinka an o Šu...

Start tamikeriba nevi čhavorikani gradinka an o Šuto Orizari

Erati an o than tari purani thaj saste dži ki funda thardi i gradinka " 8 Aprili" so sine thardi an o mart persi berš. sine čhivdo fundamento tari nev...

Taro 3-to dži ko 7-to oktomvri "Lokalno heroia -Lumiakere Talentia" ka lel than an i oficialno programa ko Internacionalno film festivali "Bratina" an i Moskva, Rusia

„Lokalno Heroia -Lumiakere Talentia" džal majodorig pire festivalsko internacionalno aktiviteto.
Pali sukcesiali prezentacia sar an o Košice, Slovakia, palo odova o Grand Pri an o Profest ki Bačka Topola ki Srbia thaj sukcesiali prezentacia thaj promocia ko akaleberšeskoro film festivali "Golden Tree" an o Frankfurt am Main , Germania.

Akana ko niče si o Film festivalo "Bratina" Moskva Rusia.
Odoleske thaj ko jekh soske si konektirime an i oficialno filmeskiri programaem ki konkurencia em nominacia bašo phursako odothe than ka lel o producenti e filmeske o Zoran Dimov.
Udžarel pe sar so si havljarde taro o organizatoria jekh taro šerutne kandidatia bašo Grand Prix .

Akava si panda jekh drom lačho nišani kaj i SP BTR an i koprodukcia e Studio 7 kergje kvalitetno filmsko artiklo so si respektirime taro internacionalno filmmejkeria thaj artiklo so fascirinela e filmeskere bukjarnen. Akava dokumentarno filmi si agorkerdo thaj promovirime an o mart masek akava berš thaj finansiko si suportime taro Filmsko fondi e Makedoniake.

Lokalni2 0310

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter