Пропуштивте

- Удираа по кровот, од сите страни на куќата, и на крај влегоа внатре и све искршија. Не им беше потребно повеќе од 10 минути - рече Миша Радосављевиќ покажувајќи ги остатоците од предметите.

"Децата спиеа кога започнаа да ја рушат куќата. Кровот паѓаше прозорците пукаа а децата заплакаа. Можеа сите да не убијат„

Со огорченост зборуваше Весна која живееше во куќата во раковица каде во саботата наутро насилно беа исфрлени две ромски семејства. Тие претходно беспаравно се вселија во оваа барака а според наводите рушење побара фирмата „ Западна Србија„ која вели дека е споственик на земјиштето.

Сермејството на Миша Радосављевиќ и неговата сестра Весна ги разбуди буката и потоа рушењето.

Набрзина ги земаа децата и излегоа од куќата која се рушеше од сите страни.

Тука живееше Мишо со сопругата Сандра и нивните 4 деца како и сестра му Весна со сопругот Владица кои имаат 5 деца.

- Живееме во страв. Спиеме на улица, едно од децата има споријаза кој сега се влоши состојбата од страв. Се прашуваме дали едно земјиште од 50 м2 е повредно од 13 животу, затоа што незнаеме што ќе ни се случи. Никој од надлежните не реагира - велат овие семејства.

Од полицијата потврдуваат дека е пријавено насилно рушење но само дел од кровот.

Оваа куќа а на аголот од улицата Видиков венец и Сусеградсја, и семејството бесправно се вселило во 2009 година. Локалот каде се вселени е бесправно изграден од фирмата „Запдна Србија„ а се започна минатат година кога оваа фирма одлучи дека го сака локалот назад.

 


Magazine - Other articles

FaLang translation system by Faboba

Вашите информации пратете
ги на нашиот емаил

info@romatimes.news

Партнери

Today 35

Yesterday 140

Week 320

Month 2760

All 437125

Currently are 71 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions