Пропуштивте

Како што беше претходно јавено дека Интернационалната Ромска Унија -ИРУ чиј претседател е Зоран Димов, доби ЕКОСОС асоцијативен статус во Обединетите Нации.
За да се продолжат активностите на ИРУ и соработката со ОН и офисите во Њујорк, Женева и Виена, ИРУ отвара свои офиси во тие градови составена од членови делегати на ИРУ. Во сите тие офиси назначени се по седум ИРУ члена кој ќе учествуваат на настаните организирани од страна на ОН.

Повеќе...

Викендот 01-03 септември 2018 година во Хелсинборг , Шведска се одржа редовната парламентарна ИРУ сесија. Во присуство на над 45 членови и делегати на ИРУ од 26 држави на првиот ден од ИРУ Парламентот започна со интонирање на химната домашин Шведска и ромската химна.

Повеќе...

Како дел зацртани активности на ИРУ во втората половина од 2018 година е и одржување на редовен парламентарен собит на ОРУ делегатите. Овој пат втората Парламентарна сесија во 2018 година ќе се одржи од 1 до 3 септември годинава во Шведска -Хелсинборг.

Повеќе...

Сузана Ким WCC: - Можете ли да ја опишете малку историјата помеѓу ИРУ и ВЦЦ во текот на 1970-тите?
Зоран Димов Претседател на ИРУ: Важноста на оваа взаемна соработка меѓу ИРУ и Светскиот совет на црквите - Женева е составена од фактот дека многупати пред да дадат огромен придонес во развојот на движењето и активностите кога станува збор за Ромите како луѓе.

Повеќе...

Од 19 до 21 август годинава по покана од Советот на Светските цркви - (WCC), чие седиште е во Женева се оствари средба со преставници на Интернационалната Ромска Унија - ИРУ и високите преставници на WCC.
Делегацијата на ИРУ беше предводена од Претседателот Зоран Димов во придружба на Ларс Деметер од Шведска, Томас Актон и Мартин Бурел од В.Британија.

Повеќе...
FaLang translation system by Faboba

Вашите информации пратете
ги на нашиот емаил

info@romatimes.news

Партнери

Today 4

Yesterday 111

Week 263

Month 3570

All 443594

Currently are 61 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions